Huisartsenpraktijk Essellanden is geopend op:
iedere werkdag 7.30-17.00 (12.30-13.30 alleen spoed)
Telefoonnummer:
0174 - 270665
Telefoonnummer: 0174 - 270665
Geopend op: iedere werkdag 7.30-17.00 (12.30-13.30 alleen spoed)

GRIEPVACCINATIE

 Griepvaccinaties in Wateringen en Kwintsheul.

 

 

 

Dinsdag 6 november

 

Tussen 15.30 – 18.30 uur

 

In de Ark en de Kastanjehof

 

 

 

Patiënten met een medische reden en alle 60-plussers ontvangen een oproepbrief thuis. U dient de oproepbrief op 6 november mee te nemen. Heeft u voor 24 oktober geen oproepbrief ontvangen maar meent u wel in aanmerking te komen? Neem dan contact op met de praktijk.

 

Patiënten die op eigen verzoek gevaccineerd willen worden, dienen zich tot hun huisarts te wenden voor een recept.

 

Wat is griep:
Een verkoudheid wordt vaak griep of grieperigheid genoemd, maar ‘echte’ griep is iets anders. Als u echt griep heeft, bent u flink ziek. Het begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Naast verkoudheid en hoest, krijgt u meestal keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam.

 

Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en heet daarom ook wel ‘influenza’. Het influenzavirus wordt gemakkelijk van de ene mens op de andere overgedragen, door hoesten, niezen of praten, of door iemand de hand te geven. Elk jaar krijgt gemiddeld ongeveer één op de tien mensen griep, meestal in de winter. U kunt elk jaar opnieuw griep krijgen. Als veel mensen tegelijk griep hebben, noemen we dat een epidemie.

Voor wie is de griepprik?
De griepprik is voor mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zij kunnen bijvoorbeeld een ernstige longontsteking krijgen of uitdrogen. Als u tot een risicogroep behoort, krijgt u het advies om elk jaar de griepprik te halen.

 

De griepprik is bedoeld voor de volgende risicogroepen:

 

  • mensen van 60 jaar en ouder;

  • mensen met een hart- of vaatziekte;

  • mensen met een longziekte (bijvoorbeeld astma of COPD),

  • mensen met diabetes mellitus,

  • mensen met een nierziekte,

  • mensen met verminderde weerstand door een ziekte of door een medische behandeling.

 

Waarom een griepprik?
Bij mensen die een griepprik hebben gehad, is de kans dat ze griep (influenza) krijgen veel kleiner. Als u ondanks de griepprik toch de griep krijgt, wordt u daar meestal veel minder ernstig ziek van.

Heeft de griepprik nadelen?
Als u allergisch bent voor kippeneiwit, kunt u een heftige allergische reactie krijgen op de griepprik. U mag de griepprik dan niet hebben.

 

Als u koorts heeft moet u de griepprik even uitstellen. Verkoudheid is geen reden om de griepprik uit te stellen. Na de griepprik kunt u gedurende een dag een gevoelige arm hebben. U kunt van de griepprik zelf geen griep krijgen. De griepprik beschermt niet tegen verkoudheid. 

 


31-10-2018