Over de praktijk
In 1994 is de praktijk van start gegaan met 1000 patiënten, overgedragen door dokter Laverman en zijn vrouw dokter Laverman – Huige aan dokter de Bruin. De praktijk vond een tijdelijk onderkomen in verzorgingshuis de Ark. De assistente was Ineke Swinkels (zij is in 2014 met pensioen gegaan). Met de komst van de nieuwbouwwijk Essellanden en de daarmee gepaard gaande groei van de praktijk, heeft de praktijk in 2000 een nieuw eigen onderkomen gevonden aan de Komkommerstraat in Essellanden. In 2002 kwamen er een dokter en een assistente bij, namelijk dokter van den Ende en Ank van Lier. In 2005 trad dokter van den Ende toe tot de maatschap. De praktijk heeft nu ruim 3000 patiënten. Vanaf 2011 heeft er ook steeds een vaste waarnemer meegedraaid en is het aantal doktersassistentes uitgebreid naar 4. In 2020 heeft dokter van den Ende haar werkzaamheden beëindigd en is opgevolgd door dokter Sanders en dokter van Noord. In verband met ruimte tekort heeft de praktijk per 1 juni 2024 een nieuw onderkomen gevonden op Het Tolland 4; tevens meer centraal gelegen.
Er is altijd een nauwe samenwerking met de huisartsengroep Wateringen/Kwintsheul geweest. Was dat in de beginjaren vooral de regeling voor avond/nachtdiensten en de waarneming in vakanties, nu meer als werkgever van de gezamenlijke praktijkondersteuners somatiek en GGZ. Verder wordt er samengewerkt op gebied van automatisering, nascholing en kwaliteit.
Voor de avond/nachtdiensten is de praktijk aangesloten bij de Centrale Huisartsenpost Westland sinds 2002. De praktijk wordt ondersteund vanuit de ZEL (Zorggroep Eerste Lijn) mn met betrekking tot chronische zorg, automatisering, samenwerking.
Missie/visie:
Wij staan voor laagdrempelige zorg in de buurt. Wij bieden zorg aan jong en oud over de volle breedte van het vak (acute zorg, chirurgische ingreepjes, chronische zorg, psychosociale zorg, palliatieve zorg). Hierin werken wij samen met hulpverleners in de eerste en de tweede lijn. De arts-patiënt relatie stoelt op enerzijds vertrouwen in de medisch deskundigheid van de arts en anderzijds het respect voor de patiënt als regisseur van zijn eigen leefwereld. De zorg vloeit voort uit de weging van wetenschap, klinische ervaring en context van de patiënt.
De juiste zorg op het juiste moment en door de juiste medewerker door goede triage. De patiënt helpen beter om te gaan met zijn aandoening, waarbij niet de ziekte maar het mens zijn centraal staat (persoonsgerichte zorg). De patiënt ruimte geven om zelf regie te houden door goede voorlichting over aandoening en behandelmogelijkheden en ondersteunen bij keuzes en doelen die passen bij eigen normen en waarden. Bij kwetsbare groepen een proactief beleid te voeren (Advanced Care Planning) en de samenwerking met andere hulpverleners verbeteren.
De praktijk neemt deel aan de NHG-praktijkaccreditering. Dit is een proces, waarbij er blijvend en systematisch aan verbeteringen wordt gewerkt. In 2011 is het keurmerk toegekend aan Huisartsenpraktijk Essellanden.